Propaan kennen we ook onder de naam vloeibaar petroleumgas of koolwaterstofgas. Het is een liquefied petroleum gas of afgekort LPG. LPG Autogas dat aan de pomp verkrijgbaar is, is een mengeling van propaan- en butaangas. Propaan wordt direct gewonnen uit olie- en gasbronnen. Daarnaast is het een bijproduct dat vrijkomt bij het raffineren van aardolie.
Propaan is één van de zuiverste fossiele brandstoffen en hierdoor zeer duurzaam. Het is een hoogwaardige en veilige energievorm die door een relatief geringe uitstoot van schadelijke gassen als milieuvriendelijk kan worden gezien.
Ja, propaan is brandbaar. Al een verhouding van 2% propaan met 98% lucht kan een brandbaar en explosief mengsel vormen. Dit is dan ook exact dé reden dat er veel veiligheidsvoorschriften gelden voor het gebruik en opslag van dit gas.
Daarnaast is het goed te weten dat propaan anderhalf keer zwaarder is dan lucht. Dit is ook de reden dat er in de veiligheidsvoorschriften staat voorgeschreven dat propaangas nooit in een kelder of in een andere diepe ruimte opgeslagen mag worden.
Indien het verbruikstoestel in de kelder staat, dient men gebruik te maken van een alarmmelder. Deze geeft alarm wanneer er gas op de bodem van de ruimte wordt gedetecteerd.
De calorische waarde geeft aan hoeveel energie er uit een kubieke meter brandstof gehaald kan worden.
De calorische waarde van propaan is 13,83 kWh/kg.
De calorische waarde van butaan is 13,62 kWh/kg.
De wetgeving met betrekking tot het plaatsen van een gastank is per gewest verschillend. In Vlaanderen worden de tanks ondergebracht in klassen (1 t/m 3). Hierbij worden de tanks ingedeeld op basis van inhoud. De wettelijke verplichtingen met betrekking tot het plaatsen van een tank kunnen oplopen van een meldplicht (klasse 1) tot een gemeentelijke of provinciale vergunning (klasse 3).
Bij het plaatsen van een gastank zult u zeker aan de vastgestelde veiligheidsafstanden moeten voldoen. Hierin zijn verschillen waar te nemen tussen een bovengrondse- en een ondergrondse tank.
Tot slot zijn er wettelijke termijnen met betrekking tot het keuren van gastanks. Dit moet worden uitgevoerd door een erkend keuringsbedrijf. Wij informeren u graag aan welke bepalingen de propaantank moet voldoen in uw situatie.
De keuze tussen een bovengrondse- of ondergrondse tank zal afhangen van de ruimte en de mogelijkheden die u tot uw beschikking heeft, in combinatie met de wettelijke bepalingen die voorgeschreven zijn met betrekking tot de veiligheidsafstanden. Als u de keuze heeft tussen de twee opties, zullen het gewenste uitzicht en het beschikbare budget de bepalende factoren zijn bij het maken van de keuze.
Het is belangrijk om te weten dat een gastank omwille van de veiligheid niet mag worden bedekt met een camouflagenet. Daarnaast mag een beplanting de natuurlijke ventilatie rondom de tank niet onderbreken en moet de tank altijd goed bereikbaar zijn voor bediening, aanvullen, onderhoud, inspectie of interventie bij noodgevallen. Uiteraard kunnen onze adviseurs u hier uitstekend in adviseren.
Een bovengrondse gastank bestaat uit de volgende onderdelen:
De vulgraad van de gastank is eenvoudig af te lezen op de inhoudsmeter. Dit wordt aangegeven in percentages. De maximaal toelaatbare vullingsgraad is 85%.
LPG, butaan en propaangas bevinden zich in de tank in vloeibare toestand. In de leidingen op weg naar de gebruikstoestellen bevindt het zich reeds in gasvormige toestand. Dit wordt ook wel “ontspannen toestand” genoemd.
Het kan zijn dat u een sissend geluid hoort of gas ruikt. Dit kan duiden op een gaslek.
Op het moment dat u een gaslek constateert, of het idee heeft dat er sprake is van een gaslek, is het van groot belang om zo snel mogelijk de gastoevoer te sluiten. Als u een gaslek binnenshuis constateert, is het belangrijk dat u géén elektrische apparaten aan zet en vanzelfsprekend is roken niet toegestaan. Door het openen van deuren en ramen zorgt u voor een goede ventilatie. Zorg dat u dit vooral doet op een laag niveau, propaangas is immers zwaarder dan lucht en zal dicht aan de oppervlakte blijven.
Als u een gaslek buitenshuis constateert moet u eveneens de gasafname kraan proberen te sluiten. Daarnaast is het van belang dat u motoren, elektrische apparatuur én mobiele telefoons uitschakelt. Bij iedere gaslek vragen wij u ons te informeren op 011/64.10.88. Wij hebben een 24/7 service voor onze klanten.
In geval van brand is de eerste prioriteit natuurlijk om de vlammen te doven en als dit niet lukt om de hulpdiensten te bellen. Geef bij deze melding aan dat u in het bezit bent van een gastank. Daarnaast is het vanzelfsprekend van groot belang om uzelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Als een buitentank is gaan lekken is het van belang om de windrichting in de gaten te houden. Propaan zal met de windrichting meedrijven. Denk in dit geval er ook aan om de omwonenden te informeren.
Nee, de druk in de gastank zal fluctueren tussen de 1 en 10 bar. Deze druk is afhankelijk van de temperatuur in en buiten de tank en de afname van de inhoud van de tank. Een veiligheidsklep zal open gaan bij een abnormale druk in de gastank zodat gas op een gedoseerde wijze kan ontsnappen. Bij een ongewone drukstijging is het raadzaam om alle afsluiters die drukafname mogelijk maken af te sluiten en direct contact met ons op te nemen op 011/64.10.88.
Het kan zijn dat er ijsvorming ontstaat aan de onder- of zijkanten van een propaangastank. Dit ontstaat door een grotere afname van gas. Deze ijsvorming kan geen kwaad en duidt ook niet op lekkage.
U kunt er niet vanuit gaan dat een nieuwe gastank altijd past op de voorzieningen die in het verleden zijn aangelegd voor een oude tank. De aansluitingen kunnen in de loop der jaren aangepast zijn. Vanzelfsprekend zullen wij bij het plaatsen van een nieuwe tank zorgen voor een passende aansluiting.
U kunt zeker een centrale verwarming aansluiten op een propaangastank. Hiervoor heeft u een brander nodig die geschikt is voor propaangas. Vraag ernaar bij uw installateur. Het gebruik van propaan als verwarming heeft diverse voordelen. U heeft de beschikking over voldoende brandstof om het huis voor een lange tijd te verwarmen tegen zeer gunstige voorwaarden.
Mocht u een kooktoestel dat oorspronkelijk werkt op aardgas willen aansluiten op propaangas heeft u een speciaal omschakelings pakket nodig. Ook deze pakketten zijn verkrijgbaar in speciaalzaken of de leverancier van het toestel.
Een tank die een langere tijd leeg staat kan direct weer gevuld worden op voorwaarde dat deze in een goede staat is en er een geldige keuring op de tank zit.
De gastank tot aan de damp afnamekraan blijven bezit van VERKOYEN Gasservice. Dit is het “niet gereguleerde druk gedeelte” van de installatie. De kosten voor het onderhoud en eventuele reparaties nemen wij voor onze rekening. Het leidingwerk is eigendom van de gebruiker.
Als u klant wilt worden zijn er een aantal stappen, die doorlopen moeten worden. Uiteraard zullen we u hierin begeleiden en adviseren.
Er zijn verschillende manieren waarop u ons kunt contacteren:
Via de telefoon op nummer: 011/64.10.88 of 0498/50.17.87.
Via de e-mail op gas@verkoyen.be
Via ons contactformulier: https://www.propaangasbestellen.be/contact
Het adres van VERKOYEN Gasservice is:
Leopoldlaan 156/2
B-3900 Overpelt
U kunt ons voor alle vragen over uw gastank of over de levering van het gas contacteren.
We hebben een 24/7 service voor onze bestaande klanten.
Heeft u interesse in de keuring van uw tank of wenst u een tank aan te kopen? Vraag uw offerte aan!
Wij maken graag vrijblijvend een persoonlijke prijsofferte. Alvast bedankt voor uw interesse.
VERKOYEN Distributie BVBA - Leopoldlaan 156/2 - 3900 Pelt
Tel.: 011/64.10.88 - gas@verkoyen.be
Algemene verkoopsvoorwaarden - Disclaimer - Privacy Policy
© 2018 VERKOYEN Distributie BVBA - Webdesign Creatic